donderdag 3 januari 2013

Dag Gebeuren (#187),

ik vroeg mij ineens af: ben jij toevallig familie van Geboren? Want jullie lijken zo veel op elkaar. Niet alleen wat uiterlijk betreft, maar ook in jullie karakter. Jullie maken allebei nieuwe dingen. Geboren doet dat nogal theatraal. Haar kun je nauwelijks over het hoofd zien met al dat gebrul en gejubel er om heen.
Maar elke keer als jij er bent, verandert er ook iets. Soms is het zo klein dat je het bijna niet ziet, andere keren is het helemaal niet leuk, soms doe je iets waarvan pas vele jaren later duidelijk wordt wat het was en af en toe past alles precies in elkaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of jij hebt er iets mee te maken. Het is omdat je er altijd bent dat niemand het meer opmerkt.
Jij bent eigenlijk de doordeweekse versie van Geboren. De zus waarvan nauwelijks iemand weet dat ze bestaat. De onzichtbare. Die ene die als vanzelfsprekend wordt genomen. Degene die deemoedig al het werk op zich neemt en daar nooit voor in het zonnetje wordt gezet.
Zo iemand die pas wordt gemist wanneer ze er al een tijdje niet meer is en langzaamaan de hele boel in de soep loopt en alles werkelijk verschrikkelijk en onomkeerbaar verkeerd blijkt te zijn gegaan. Met van dat missen waarbij iedereen jammert en gekweld om zich heen kijkt en vertwijfeld zijn haren uit zijn hoofd trekt en verteerd wordt door schuldgevoelens en op zijn knieën op straat ligt en met zijn vuisten op de stoeptegels bonkt en zijn ogen ten hemel slaat en zich gierend van ellende afvraagt: waarom moet ons dit nu overkomen, o vertel me in godsnaam, wáárom?
Of ben ik nu iets te dramatisch? Zeg eens, zijn jullie nou familie of niet?
En hoe voelt dat nou?


Groetjes!

Tjielp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten