vrijdag 31 mei 2013

donderdag 30 mei 2013

Hoi Zin (#334),

soms denk ik je te kennen, maar kan dat eigenlijk wel?
Ken ik mijn eigen elleboog? Die bestaat, want ik heb er een. Twee! Zonder mij zijn ze nergens. Als ik niet aan ze vast zat, bestonden ze helemaal niet. Maar om te zeggen dat ik ze ken, nee dat gaat me een beetje ver.
Jij bent precies hetzelfde. Jij bent niet van jezelf, maar je behoort aan anderen toe. En als ik jou niet zie, dan is dat omdat ik niet zie waar je aan vast zit of omdat je bent losgeraakt van de rest.

(Pas op! Loslopende zin!)

Ken jij mij eigenlijk wel, Zin? Laten we het daar eens over hebben. Weet jij bijvoorbeeld dat ik nog nooit in de woestijn ben geweest? Ik heb haar zelfs niet eens een keer een brief geschreven. Dan weet je vermoedelijk meteen dat ik ook nog nooit op een kameel heb gezeten. Niet dat ik daar puf voor heb trouwens. Ik kijk liever op mijn rug in het gras naar de gaten in de wolken en blaas letters in de lucht
 v
   o
l
        z
 i
     n
        !

Tjielp

woensdag 29 mei 2013

Hoi Verhaaltje (#333),

ik ben naar je op zoek.
Je moet met een held die dat niet weet van zichzelf, een vriend met een voorliefde voor bramentaartjes, een dier met praatjes, een droef verlangen, gemompel, een wijze les, onverwachte woorden, een onderweg, een sterrenhemel, een dak, een stad, grapjes, een schommelstoel, krulletjes, vieren, een ontdekking, een glimlach en een voorzichtige duifgrijze liefde.
Mocht jij ook naar mij op zoek zijn, dan ben ik hier.
Kijk maar.
 
 
Tjielp!

dinsdag 28 mei 2013

maandag 27 mei 2013

zondag 26 mei 2013

#330


zaterdag 25 mei 2013

Dag Zandkasteel (#329),

hoi zee, zei ik
sjjj sjjj, lispelde de zee
ik trok mijn wrozelig gezicht aan - nieuw!
en liet het zien aan de horizon - niets!
bijziend, mompelde het strand,
de verte kan zichzelf niet zien en
haar oneindige verdriet kabbelt zachtjes om jouw tenen
sjjj



Tjielp

vrijdag 24 mei 2013

donderdag 23 mei 2013

Hoi Vinvis (#327),

zullen we
ga je mee
wil je ook
ons blauwe binnen bezingen
of heb je soms
iets beters te doen?


Tjielp

woensdag 22 mei 2013

Dag Trui (#326),

als ik niet al Tjielp heette, zou ik best Trui willen heten. Wie weet schreef jij mij dan een brief in plaats van ik jou. Wat zou daar nou in staan?
Misschien wel dit:

Dag Trui, 
als ik niet al Trui heette, zou ik best Tjielp willen heten. Maar ik ken helemaal geen Tjielp. Ik ken alleen twee Truien.
Groetjes Trui



Groetjes Tjielp

dinsdag 21 mei 2013

Ahum Zonneschijn (#325),

ik droom tegenwoordig in onomatopeia. Plons. Blub. Tiktak. En laatst werd ik midden in de nacht wakker en schreef het woord confetti op. Klaboem. Het was belangrijk. Ik deed er zelfs het licht voor aan.
Confetti. Plof. Wat zou dat nu weer betekenen?
Op zijn minst dat het tijd is voor een feestje, zou ik zo denken. Woeiii! Wat zullen we nu weer vieren? Heb jij toevallig zin om vandaag jarig te zijn? Ik heb al zo lang geen verjaardag meer gevierd. Trrring.
Het is zomaar, gratis en voor niks! Ik heb driewerf hoezeeën zat in de aanbieding! Oehoe. Hoeveel wil je d'r? Jij mag het zeggen, want het is jouw dag! Tralala. Zo werkt dat.
Hoezee, hoezee, hoezee! Pok. Kijk, zo zien ze er uit. Mooi hè?
S
p
a
t
!
Moet je wel langskomen, vind ik. Piep. Dat is echt het allerminste wat je kunt doen als je jarig bent: voor de dag komen op je eigen feestje. Dat kan er zeker wel van af, zeg? Snif. Snik. Ik heb toch niet voor niks al die moeite zitten doen! Nou? Potvolwammetjes. Wat denk je eigenlijk wel? Dat ik niets beters te doen heb met mijn tijd of wat? Als ik snotvergrmbltjes van te voren geweten had dat ik met zulk een ongemanierd heerschap te maken zou krijgen, zou ik nooit en te nimmer met jou in hoezee zijn gegaan.
Als je dat maar weet!
z
 z
   z
    z
      z
        z
           tjielp tjielp tjielp!

maandag 20 mei 2013

zondag 19 mei 2013

Aan Gezicht (#323),

ik ken een man wiens ledematen
het liefst van al
huppelen
dat zie je zo als je tenminste lezen kan
zijn wenkbrauwen klimmen onwillekeurig omhoog en zijn benen
kunnen nauwelijks aan zichzelf overgelaten worden
met van die knieën die in een vorig leven heel waarschijnlijk
wolken waren zoiets gaat nooit goed zul je zien
hup!
gelukkig
schik is vlugger geschreven dan schrik


Tjielp

zaterdag 18 mei 2013

vrijdag 17 mei 2013

#321







donderdag 16 mei 2013

Oehoe Tjiehielp (#320),

mag ik even? Ik hoor dat je tegenwoordig zit te miepen mijmeren over eindes en dat soort zaken. Ik weet niet precies wat je voor ogen hebt, want je hult je zoals gewoonlijk weer eens in stilzwijgen, maar ik ben nog láng niet aan mijn einde toe. Nondekei! Ik besta zelfs niet eens een heel jaar; ik ben nog lang niet uit-geavonturierd. Dat je het even weet.
Tjongejonge. En dan heb ik geeneens verteld hoe Berwtje op de geruchten heeft gereageerd! Het is dat ie maar één stokje heeft om vanaf te vallen, maar anders was ie nu nóg bezig.
Anyway. Ik laat me er niet door afschrikken. Nog in geen miljoenmiljard jaar. Ik ga onverdroten door. Zo ben ik.
Vandaag vond ik bijvoorbeeld een heel aardig huisjemeteentuineneenboomerin. Jaja. Dat je niet denkt dat ik me alleen maar met gebakken lucht bezig hou. Niks daarvan, beste Tjielp, kijk maar. Tadááá!





















Berwtje viel bijna flauw van zo veel romantiek. Nou heeft ie daar blijkbaar toch al een handje van, maar goed. Wist je trouwens dat hij, behalve op binnenpretjes, ook erg dol is op brandladders? Hij durfde er niet op, maar hij kon niet ophouden er foto´s van te maken. Het zijn er 87 om precies te zijn. Het is wat.
Verlanglijscht is wat minder enthousiast. Als je heel goed kijkt, zie je ´m hier in de boomhut (ja, er is boomhut in de tuin, het is toch niet te geloven!) stuurs voor zich uit zitten te monkelen.
















Ik weet niet wat het is met Verlanglijscht, maar die allereerste glimlach vorige week heeft iets bij hem los gemaakt. Levenslust of zoiets dergelijks. Ik betrapte hem gister op een pretoog, toen Berwtje achterover van de keukenstoel viel. Dit huisjemeteentuineneenboommètboomhuterin, in een andere stad nog wel, zou drie wensen ineen vervullen. Drie! Dan is er één klap een stuk minder Verlanglijscht op de wereld en ik heb het vermoeden dat hij nu net de wenselijkheid van zijn eigen bestaan aan het heroverwegen is. Of nou ja, Berwtje kwam met de theorie, maar die is al voor de derde keer 87 foto´s aan het herschikken, dus.
We zullen zien. Ik hou je op de hoogte natuurlijk. Dat zou iedereen eens moeten doen.
Nou. Ik ga een uiltje knappen. Je hebt geen idéé hoe het is om een hele dag rond te sjouwen met een brandtrapfanaat en een boomhutfluisteraar. Werkelijk.

Ajuus!


Koekoek

woensdag 15 mei 2013

Och Heden! (#319)

.
 .
t
 a
k
 e 
. 
 .
 .
   i t  
       .
        .
          s ♥ l ♥ o ♥ w . . .

dinsdag 14 mei 2013

Hoi Wandelgangen (#318),

zal ik jullie eens wat verklappen? Het spookt hier. In de Brievenfabriek, bedoel ik.
's Ochtends als ik wakker word en aan mijn bureau ga zitten, liggen de dingen anders dan ik ze de vorige dag heb achtergelaten. Heel vreemd. Ik kan er mijn vinger niet op leggen, maar ik weet dat het zo is.
Vandaag bijvoorbeeld was er ineens een einde in zicht. Recht voor mijn neus. Pomtiedom, zei die. Nou ja! Die was er eerst niet, echt niet, en hij zat zeker niet te neuriën!
En nog iets, voor het geval jullie me niet geloven: mijn zorgen. Die lagen eerst in hoge stapels om me heen. Zo´n beetje verstrikt in allerlei brieven. Maar tegenwoordig zie ik ze alleen nog in de verte. Geen idee hoe ze daar nou zo plotseling gekomen zijn. Ze zwaaien zelfs naar me, dat deden ze vroeger nooit!
Om eerlijk te zijn was er eerst helemaal geen verte om naar te turen, Wandelgangen, ik heb er tenminste nog nooit één voorbij zien wandelen. Of misschien was het een heel kleintje. Dat zou kunnen. Eentje die niet met zijn hoofd boven de stapels uit kwam. Een vertje.
Goh.
Kleine vertjes worden groot. 
En ze kunnen dansen. Wisten jullie dat? Erg aanstekelijk zelfs, een beetje nukkig en geloken, zoiets. Ik kan het niet uitleggen. Zulke zaken moet je eigenlijk met eigen ogen zien.



Tjielp

maandag 13 mei 2013

zondag 12 mei 2013

Hoi Half Werk (#316),

tja, waar zal ik eens beginnen? Bij het begin: zo, hier!



   Maar hier kan ook.
                   
          Waarom niet gewoon zomaar ergens? Waar ik maar wil!


           H
           i
           e
           r
           !             of     
                                !reiH
of
 
   H
    i
      e
        r
           !


Sjongejongejongejonge, moet je ook maar eens proberen, Half Werk! Gewoon érgens beginnen. Zomaar! Een ongekende vrijheid, oceanen van mogelijkheden, een onafzienbare dinges van ruimte!
Of niet! Hahahaaa, wat zeg ik nu weer? Helemaal níet beginnen. Schobberdebonk, wat een idee! Eens kijken wat er dán gebeurt. Spannend zeg. Ik kan bijna niet wachten.

Toedeledokie!


Tjielp

zaterdag 11 mei 2013

#315



vrijdag 10 mei 2013

donderdag 9 mei 2013

Hoi Ravijn (#313),

hoe is het? Ik schreef al eerder vandaag een brief aan je, maar die vond ik bij nader inzien ongeschikt. Iets over viooltjesthee en schouderophalen. De woorden kwamen schoorvoetend op het papier aan. En ik wilde zo graag dat ze zouden vallen, de woorden, zo uit mijn hoofd, hups, die brief in, naar jou.
Ik heb 'm maar verfrommeld. Het is niet de eerste keer dat ik dat doe. Het barst van de verkreukelde ideeën hier op de vloer van de Brievenfabriek. Die dingen vallen maar naar beneden. Behalve als je ze nodig hebt natuurlijk, nee dan kan je wachten tot je een ons weegt en dan zie je nog niets.
Als ze wéten dat je daar beneden staat om ze op te vangen, dwarrelen ze gerust een stukje verderop. Of dichterbij, als je verziend bent. Bewegen zul je, lijken ze te denken. Er op uit. Of er op in. Net waar je zin in hebt.
Nu moet ik zeggen dat de woorden in deze brief ook niet zulke enthousiastelingen zijn. Ze komen struikelend de wereld binnen. Ik hoop niet dat je het erg vindt. Och, op die manier maak jij vast wel vaker kennis met wat aan jou voorbij komt waaien.



Tjielp

woensdag 8 mei 2013

Moshi moshi Tjielp! (#312)

wensen vervullen
van ochtend tot avond, tjielp!
let maar eens goed op

vijf lettergrepen
en dan hier nog eens zeven
haiku in da house!

doorstrepen die wens
en vier het met een dansje
tadááá! groet koekoek

ps. zag je dat?
niks geen jantje-van-leiden!
vier zijn het er, vier!

pps. oja!
verlanglijscht glimlachte net
voor het allereerst!

ppps. zes!
dit is de laatste, hoor tjielp
berwtje wil dansen

dinsdag 7 mei 2013

maandag 6 mei 2013

Lief Thuis (#310),

soms woon ik in de wind en
als die er niet is in de lucht
niet van die verre blauwe maar de gewone
die er is die je niet ziet die tussen jou en mij in
dan lijkt het wel alsof ik dichterbij ben
dichter bij jou mij niet gezien
alles waait weg daarbuiten mezelf
buiten mijzelf



Tjielp

zondag 5 mei 2013

Dag Mare (#309),

zo, nu gaan we eens een hele avond lang niets meer zeggen met z'n allen en op onze rug in het gras liggen en de lichten uitdoen en naar de sterren turen.
De regels:
In slaap vallen mag.
Dat geldt ook voor mijmeren, glimlachen, verwonderen en filosoferen, mits het in stilte gebeurt.
Indruk maken op anderen door te vertellen hoe alles daarboven zogenaamd heet, is ten strengste verboden. Net zoals kussen. Ook mag u niet stiekem fluisteren hoe nietig u zich voelt ten overstaan van het heelal of de oneindigheid ervan.
De tijd gaat nu in.


Tjielp

zaterdag 4 mei 2013

#308



vrijdag 3 mei 2013

Tjielp! (#307)

Even tussendoor en met de deur in huis: ik heb vandaag een weesding te vondeling gelegd. Tadááá!! Sjongejonge, wat was dat avontuurlijk zeg! 
Ik kon er namelijk niet meer tegen. En guppie zelf ook niet. Dat slingerde hier maar mistroostig en ongewenst door het huis. Alsof het een lieve lust was. Daar moest iets mee.
Wees niet bezorgd. Het was zijn eigen idee. Avonden lang heeft hij peinzend voor zich uit gestaard en toen hij eindelijk zijn mond open deed, was het om te zeggen dat het zijn enige wens was om op avontuur te gaan. Nou, als er iemand is die weet hoe het voelt als er een avontuur in je buik begint te borrelen, dan ben ik het wel natuurlijk. Ik heb ´m stevig ingepakt, vrolijk aangekleed en met oren vol knopen en goede raad op reis gestuurd.
Hij heeft beloofd zo nu en dan een kaartje te schrijven, zodat we weten hoe het met ´m is.
Nou, dat was het weer voor vandaag. Ik heb hier een arm Berwtje te troosten. Hij houdt niet zo van afscheid nemen en zeker niet als het om weesguppies gaat.


Ajuus!


Koekoek




donderdag 2 mei 2013

Hoi Versje (#306),

tien kleine briefjes waaiden door de regen
eentje viel er in een plas
toen waren er nog negen

negen kleine briefjes snelden door de zwarte nacht
eentje durfde niet te kijken
toen waren er nog acht

acht kleine briefjes, met zoete woorden volgeschreven
eentje werd er misselijk van
toen waren er nog zeven

zeven kleine briefjes, ver van hun eindadres
eentje wist een kortere route
toen waren er nog zes

zes kleine briefjes, een vliegend postbedrijf
eentje wilde met de trein
toen waren er nog vijf

vijf kleine briefjes, o zo stout en fier
eentje kreeg het in zijn bol
toen waren er nog vier

vier kleine briefjes, waarheen gingen die?
eentje kon het niets meer schelen
toen waren er nog drie

drie kleine briefjes vlogen over zee
eentje viel achter de horizon
toen waren er nog twee

twee kleine briefjes keken om zich heen
beiden voelden ze de bui al hangen
en toen was er nog maar één

één klein briefje, het bibberde van schrik
bange woorden spookten door zijn hoofd:
dadelijk ben ik!



Tjielp

woensdag 1 mei 2013

Best Doen (#305),

je kunt het ook
overslaan
er aan voorbij gaan
laten wat is
voor de volgende
voor iedereen of liever nog
niemand

je kunt het
voor je houden
niet vertellen
met je meenemen
in je gedachten je hart
of je graf
de zee

je kunt
kijken
of het een eigen weg vindt
een eigen maat houdt
wat het betekent als het aan zichzelf
ligt



Tjielp